Mengenai Kami


IMG-20160330-WA0018[1]  IMG_20160411_181938[1]

@joehairie dan @Lan


Blog ini diselengarakan oleh dua penulis iaitu @joehairie selaku Ketua Editor dan @Lan sebagai Penulis Tetap/Perancang Perjalanan. Kami juga menyelenggarakan satu lagi blog yang ditulis dalam Bahasa Ingeeris iaitu curiostraveller.com. Blog tersebut merangkumi pelbagai aspek seperti pengalaman perjalanan, makanan, review restoran/hotel, kebudayaan dan sebagainya. 


Platform ini adalah untuk menyenaraikan secara khusus mengenai Trek Makanan Halal/Muslim Friendly 2017-2018, satu projek yang kami baru saja mulakan. Untuk penyenaraian fasa 1, kami akan berkunjung ke restoran/warung yang mempunyai Sijil Halal atau sekurang-kurangnya berstatus Muslim Friendly. Untuk terma Restoran/Warung, ia meliputi semua tidak kira dimiliki oleh Hotel, perusahaan besar atau individu. Tidak ada skala tertentu digunakan untuk menentukan saiz perniagaan.


Trek Makanan Halal/Muslim Friendly 2017-2018 dimulakan di kawasan Pantai Barat Sabah, Malaysia, bermula dari daerah Papar sehinggalah ke daerah Tuaran. Fasa 1 ini bermula dari 1 Mei 2017 dan berakhir pada 30 November 2017. Kami merancang untuk mewujudkan satu Peta Digital pada akhir Januari 2018 dengan tujuan memberikan rujukan kepada mereka yang beragama Islam tentang restoran/warung yang sesuai dan menarik untuk dikunjungi. Senarai ini akan diperbaharui setiap tahun dengan mengambil kira status semasa dan sebagainya. 


Projek ini diilhamkan atas kesedaran bahawa tidak ada satu senarai terkini tentang restoran/warung Halal/Muslim Friendly. Carian google biasanya akan memaparkan sesuatu yang agak 'ketinggalan' atau 'outdated'. Kami juga ingin memulakan projek ini untuk kawasan pantai barat Sabah sebagai satu tanggungjawab sosial kami sebelum melaksanakan projek yang sama di Taipei dan Hong Kong pada penghujung 2017.


Fasa 2 akan bermula pada 1 Februari 2018 sehingga 30 November 2018 dan untuk itu kami akan terus berusaha untuk menambah senarai restoran/warung yang berstatus Halal atau sekurang-kurangnya Muslim Friendly. Kami juga akan berusaha untuk memperluaskan ruang lingkup liputan dan matlamat akhir kami adalah senarai restoran/warung yang ada di seluruh Malaysia.


Untuk membantu kami dalam menyiapkan senarai yang panjang tersebut, kami menjemput penulis-penulis berbakat dari seluruh Malaysia untuk menyertai pasukan kami secara separuh masa. Jika anda mempunyai bakat penulisan dan minat yang sama seperti kami, sila berhubung dengan kami untuk mendapatkan maklumat lanjut. Anda tidak perlu mempunyai pendidikan di peringkat Universiti, yang penting adalah anda mempunyai kecenderungan serta minat untuk menulis dan melancong. 


Selain itu, senarai ini juga boleh digunakan oleh mereka yang sedang mencari restoran/warung yang bukan sahaja menawarkan harga yang berpatutan tetapi juga produk yang berkualiti tinggi. Sebelum kami memasukkan mana-mana restoran/warung dalam senarai tersebut, kami akan berkunjung terlebih dahulu ke situ untuk memastikan ia sesuai untuk disenaraikan.


Kami juga membuka platform ini untuk membuat liputan atau review mengenai produk-produk yang berasaskan makanan dan minuman, misalnya produk Homemade dan sebagainya. Ia boleh meliputi produk seperi Kek/Biskut perayaan dan sebagainya. Walaubagaimanapun, pihak kami perlu untuk menngetahui latar belakang dan proses pembikinan produk anda dan contoh produk juga perlu diberikan kepada kami untuk dilihat kesesuaiannya. Hubungi kami untuk mendapatkan maklumat lanjut. 


Sekiranya anda mempunyai sebarang input/idea/cadangan atau ingin menjemput kami ke restoran/warung anda untuk tujuan liputan, silalah berhubung dengan kami. 

Copyright(C) 2017 curiostraveller.blogspot.my. All Rights Reserved.